Rozemarijn water/olie voor haargroei

Rozemarijn is een plant vol nutriënten en antioxidanten, zoals vitamine B-complex, vitamine A, vitamine C en mineralen zoals ijzer, zink, magnesium en calcium. Het zou werken als preventie van haaruitval, voorkomt vroegtijdige veroudering van het haar, stimuleert haargroei en is versterkend en bacteriedodend voor je haar (het heeft dus tevens een anti-roos werking). Het is fijn in gebruik voor mensen met wat fijner haar omdat het niet verzwaard, wat een rozemarijnolie wel wat doet.

Bevordert de groei van zenuwen

Naarmate we ouder worden, kunnen de zenuwen rond de hoofdhuid en de follikels tekenen van beschadiging gaan vertonen. Dit maakt het moeilijker voor het haar om te groeien, wat resulteert in dunner worden en haarverlies.
Een verbinding in rozemarijn die bekend staat als carnosinezuur kan helpen om langdurige zenuwschade te genezen. Met gezondere zenuwen, zul je dikkere groei zien in gebieden die voorheen schaars waren.

Bevordert gezonde follikels

Wanneer de huid rond haarfollikels geïrriteerd of gezwollen is, kan dit een gezonde haargroei belemmeren. Rozemarijn heeft ontstekingsremmende effecten die kunnen helpen om de huid rond de follikels te kalmeren en een snellere, dikkere groei mogelijk te maken. Rozemarijn kan ook de bloedtoevoer naar de follikels stimuleren om de zich ontwikkelende haarstrengen te voeden.

Beschermt tegen haaruitval

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van rozemarijn kan helpen tegen haaruitval bij mannelijke en vrouwelijke kaalheid. Het was net zo effectief als minoxidil, het geneesmiddel bij uitstek, om de haargroei te herstellen. Bovendien heeft rozemarijnwater minder bijwerkingen, zoals jeuk en roos.

Verbetert de gezondheid van de hoofdhuid

Het gebruik van rozemarijnolie kan net zo goed zijn voor je hoofdhuid als voor je haar. Als je last hebt van een droge, jeukende of schilferende hoofdhuid, kan rozemarijnolie je wat verlichting bieden. Het kan helpen om de huid te verzachten en te hydrateren, en geeft je haar de steun die het nodig heeft om sterk te groeien.

Bevordert de circulatie

Als je hoofdhuid jeukerig of ontstoken aanvoelt, kan een slechte doorbloeding de oorzaak zijn. Er moeten voldoende voedingsstoffen langs de huid stromen voor een gezonde huid.
Rozemarijnolie plaatselijk aangebracht kan helpen om de circulatie te stimuleren in gebieden met een slechte doorbloeding, waardoor zowel de huid als de follikels gezonder worden. U kunt rozemarijnwater in uw hoofdhuid masseren of verstuiven om de circulatie rond de hoofdhuid te stimuleren.

Vermindert ontstekingen

Rozemarijn bevat ontstekingsremmende bestanddelen die roodheid en zwelling kunnen verminderen die gepaard gaan met allergieën, dermatitis, droogte en andere aandoeningen.
Het werkt door te voorkomen dat immuuncellen chemicaliën vrijgeven zoals histamines die leiden tot ontstekingen. Het gebruik van rozemarijnwater kan uw hoofdhuid kalmeren en het trauma rond de follikels verminderen voor een gezondere huid.

Brengt natuurlijke oliën in balans

Veel mensen gebruiken rozemarijnwater als een adstringerend middel voor het gezicht. Het kan helpen om de huid te verstevigen, te egaliseren en in balans te brengen zonder vettigheid of irritatie te veroorzaken.
Rozemarijnolie kan ook helpen om je hoofdhuid weer in balans te brengen door de natuurlijke olieproductie onder controle te houden. Als je gevoelig bent voor vet haar, kan rozemarijnwater je helpen het probleem bij de wortel aan te pakken.

Dus even kort op een rij de voordelen van rozemarijnwater gebruik:

 • Stimuleren van dikke, snelle en gezonde groei
 • Verbetering van de algemene gezondheid van de hoofdhuid
 • Bestrijding van roos en ziekte
 • Voeden en herstellen van beschadigd haar

Rozemarijn water kun je heel makkelijk zelf bereiden en gebruiken.

Rozemarijn water bereiden

Maar hoe maak je nou rozemarijn water klaar voor gebruik? Dit kun je doen als volgt:

 • Laat 1L water koken in een pannetje
 • Gebruik verse rozemarijntakjes, een heel pakje en doe dit in het kokende water
 • Laat het geheel 15 min doorkoken met af en toe roeren
 • Laat dit helemaal afkoelen in de pan, het geheel zal een rode kleur hebben
 • Zodra het helemaal is afgekoeld kun je het water overgieten in een pot met deksel en laat dit minimaal een nacht in de koelkast staan
 • De volgende dag is het klaar voor gebruik en kun je het gieten in een micro verstuiver of plantenspuit
 • Gebruik rozemarijn water dagelijks op de hoofdhuid en masseer hiermee goed in eventueel kun je hierbij een scalp borstel gebruiken

Wanneer je het resterende in de koelkast afgedekt neerzet, is het nog 2 weken houdbaar

Rozemarijn olie

Naast rozemarijnwater is er ook rozemarijnolie verkrijgbaar in de winkels. Maar ook dit kun je zelf maken. De olie heeft precies dezelfde werking als het water. De olie is alleen meer geschikt voor mensen die wat meer en dikker haar hebben. Hierdoor zal het haar niet extra gaan verzwaren door het gebruik van de rozemarijnolie.
Hoe kun je dit zelf maken:

 • Gebruik hiervoor verse takjes rozemarijn en doe dit in een steelpannetje
 • Kies een olie naar keuze en gebruik 500ml, voorkeur is olijfolie maar ook jojoba olie kan
 • Verwarm het geheel 5 tot 10 minuten op een laag vuur, de olie mag niet gaan koken
 • Zeef dan de olie in een pot en laat dit afkoelen
 • Je kunt de olie daarna in een flesje gieten (een plantenspuit is de olie te dik voor) en houd er rekening mee dat dit geheel een week houdbaar is in de koelkast
 • Je kunt de olie aanbrengen met je vingertoppen en masseer het dagelijks op de hoofdhuid voor het beste resultaat. Je kunt het ook gebruiken minimaal 2 uur voordat je je haar gaat wassen. Eventueel kun je hierbij een scalp borstel gebruiken

Wanneer je het niet zelf wilt maken kun je er ook voor kiezen om rozemarijnolie te kopen in de winkel. De olie is verkrijgbaar in de meeste drogisterijen van bijvoorbeeld het merk Mielle, Aunt Jackie’s of Yari. Bij deze merken zit het in een klein glazen flesje met een pipetje om de olie gelijk te kunnen verdelen op de hoofdhuid.

Eigen ervaring

Rozemarijn water/olie is dit nu een fabeltje of werkt het echt? Een collega spreekt uit eigen ervaring. Ze gebruikt het nu bijna dagelijks een jaar lang en er zijn in tussentijd echt nieuwe baby haren gaan groeien. Ook is te merken dat het haar voller is geworden.
Het resultaat hieronder is met dagelijks rozemarijnwater gebruik, elke ochtend sprayen op de hoofdhuid en in masseren met een scalp borstel. Dus het is zeker het proberen waard!

Comments are disabled.