Lijnzaadgel voor krullen en hoe maak je het zelf?

Lijnzaad is een superfood. Maar het is niet alleen een superfood. Je kunt het ook gebruiken om een gel te maken voor je krullen! Het is namelijk aan vitaminen en helpt om je krullen meer definitie te geven. Het fijne aan deze gel is dat het 100% natuurlijk is en goedkoop om te maken. 

Voordelen van lijnzaadgel

Lijnzaadgel wordt door veel mensen met krullen die de CG methode volgen als natuurlijk styling product gebruikt. Er zijn namelijk wel stylingsproducten te koop waar geen siliconen, sulfaten en parabenen inzitten, maar dan zitten er wel altijd nog veel andere onnodige ingrediënten in. En dat is het grote verschil met lijnzaadgel. Lijnzaad zit vol proteïne, vezels, omega-3 vetzuren, is rijk aan vitamine E en mineralen zoals ijzer en magnesium. Het wordt dan ook geprezen om haar hydraterende, verzorgende en voedende werking die haargroei stimuleert. In Amerika en Engeland is lijnzaadgel al langer bekend als ‘Flaxseed gel’.

Dus alle voordelen van lijnzaadgel op een rij:

 • Het geeft je haar glans
 • Het zorgt voor kruldefinitie
 • Je haar wordt gehydrateerd
 • Het is vochtinbrengend waardoor je haar minder zal pluizen
 • Het geeft je krullen een zachte hold
 • Het is goed te combineren met krullen crèmes/leave- in conditioners en andere gels
 • Het is geschikt voor alle haartypen

Lijnzaad voeg je makkelijk toe aan je voeding, maar hoe zorg je dat je haar zoveel mogelijk profiteert van de voordelen van lijnzaad? Door lijnzaadgel te maken! Je moet het even onder de knie krijgen maar daarna is het heel makkelijk. En het maakt lijnzaadgel een goedkoop en volledig veganistisch haar product, dat bovendien nog leuk is ook om te maken.

Hoe maak je lijnzaadgel?

De volgende dingen heb je nodig om zelf lijnzaadgel te maken:

 • Lijnzaad: 40 gram
 • Water: 500 ml 
 • Maatbeker of cup
 • Houten lepel
 • Glazen fles of pot, waar je de gel in kunt maken en gebruiken
 • Pantykous
 • Eventueel iets om de gel in over te gieten, zoals een fles met pompje of knijpfles

Heb je alles in huis? Dan kun je aan de slag!

Hoe maak je de lijnzaadgel?:

MIX: mix de lijnzaad met het water in een pannetje en warm het goedje al roerende op tot aan de kook. Laat het zo’n 8-10 minuten koken. Blijf ondertussen echt roeren want geloof ons, je wilt geen aangekoekte lijnzaad van de bodem van je pannetje hoeven schrapen. 

KOOK: na een paar minuten begint zich een geleiachtige substantie te vormen. Deze substantie zal inkoken zodat het steeds meer een gel vormt. Blijf bij de pan en let goed op, want lijnzaadgel kan mislukken als het net niet de juiste dikte heeft. Je wilt een gel die niet te dun en vloeibaar is, maar ook niet een te dikke pasta. Als de gel te dik wordt, krijg je last van witte resten in je haar als de gel opdroogt.

OVERGIETEN: als het water eenmaal begint te koken, verschijnt er een schuimlaagje bovenop. Zet het vuur dan lager. Pak vervolgens de glazen pot en trek de pantykous over de opening heen. Giet de inhoud van het pannetje in de pot, waarbij het lijnzaad achterblijft op het kousje. Dit helpt je de gel van de overgebleven zaden te scheiden, want je wilt natuurlijk geen zaadjes in je gel.

KNIJP: Zodra het meeste vocht in de glazen pot is gedruppeld, kun je met een houten lepel zoveel mogelijk achtergebleven gel tussen de lijnzaadjes door de pantykous drukken.

AFKOELEN: laat de gel ongeveer 10 minuten afkoelen. Als je het meteen wilt gebruiken, kun je het ook zo’n 5-10 minuten in de vriezer zetten. Giet de gel eventueel over in een flesje met pompje of knijpfles. Als je dat niet hebt, kun je het natuurlijk ook gewoon in de glazen pot laten zitten daar telkens een beetje uithalen om te gebruiken.

BEWAREN: bewaar de gel in de glazen pot in de koelkast tot gebruik. De gel blijft zo’n één tot twee weken goed. Let wel op: ruikt het al eerder een beetje gek? Gooi het dan weg.

EVENTUELE TOEVOEGINGEN: Je kunt aan de gel ook nog wat wat extra ingrediënten toevoegen, zoals vitamine E- of argan olie, of aloë vera. Net waar jouw krullen behoefte aan hebben! Dit geeft allemaal extra voeding aan je haar en zorgt er ook nog eens voor dat je gel langer goed blijft; zo’n drie weken ongeveer. Je kunt ook nog een paar druppeltjes etherische olie toevoegen. Lavendel of pepermunt etherische olie zijn bijvoorbeeld goed voor je haar en hoofdhuid.
Deze eventuele toevoegingen kun je het beste toevoegen wanneer je de lijnzaadgel klaar hebt.

Wanneer je het wilt bewaren kun je het maximaal 2 weken bewaren in de koelkast. 

Hoe gebruik je de lijnzaadgel?

Lijnzaadgel kun je het best gebruiken op nat haar. Breng na het wassen voldoende gel op je handen aan, wrijf dit goed door en verdeel het over je natte haar. Doe dit door de praying hands methode te gebruiken of gelijk in het geheel erin te scrunchen. En wees niet zuinig met de gel, het is heel vochtinbrengend en dat kunnen krullen goed gebruiken. Laat je haar vervolgens op natuurlijke wijze drogen of gebruik een föhn met diffuser op de koude of minst warme stand. Als je lijnzaadgel wilt gebruiken zonder je haar te wassen, kun je je haar het beste een beetje nat maken. Dit kan met een micro verstuiver of een plantenspuit, of met je handen. Scheid je haar, en verdeel de gel over je lokken. Hierdoor krijg je mooi, warrig haar met goed gedefinieerde krullen.

Je kunt lijnzaadgel als enige stylingproduct gebruiken, maar ook combineren met een crème/ leave- in conditioner, mousse of andere gel. Je kunt het als eerste stap gebruiken, maar ook als laatste stap. De opties zijn eindeloos!

Comments are disabled.