Borstels en kammen voor krullend haar

Je haar borstelen is voor veel haartypes de normaalste zaak van de wereld. Het word er mooi en glanzend door en zonder knopen of klitten. Maar bij krullend haar moet je zo weinig mogelijk borstelen, en zeker op droog haar vermijden. Het gebruik van een borstel op droog, krullend haar maakt het pluizig en je krullen kunnen er zelfs door verdwijnen.

Maar er zijn borstels die wel geschikt zijn voor krullend haar! En die je krullen zelfs nog mooier kunnen maken dan dat ze al zijn. Lees hieronder verder welke borstels dit zijn en hoe ze te gebruiken!

Eén van de redenen waarom je beter met je vingers je haar kunt kammen is omdat je dan meer gevoel hebt. Je merkt beter of je niet te veel of te hard aan je haren trekt. Met een borstel gaat dat vaak wat lastiger om dat te bepalen. Een borstel kan daardoor weer zorgen voor beschadigingen en meer haarverlies of breuk. Daarom moet je altijd voorzichtig borstelen wanneer je dit wel doet. Borstel niet vanaf de aanzet maar vanaf de uiteinden van het haar omhoog. Je begint onderaan je haar en werkt zo langzaam naar boven toe. Gebruik daarbij een conditioner of leave-in conditioner.

Borstels

Je kunt om twee redenen je krullen gaan borstelen:

Om te ontklitten

Je zou je haar af en toe moeten ontwarren om het vrij te maken van knopen en klitten. Wanneer je krullen hebt zou je dit met je vingers kunnen doen of een grove kam. Als dit voor jou goed werkt heb je in principe geen borstel nodig voor je krullen. Maar als dit niet voldoende is voor jou haar, omdat het te dik of teveel is bijvoorbeeld is het fijn om wel een haarborstel te gaan gebruiken.

Om te stylen

Je kunt een borstel ook gebruiken om je krullen mee te stylen. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld meer definitie of volume krijgen. Door de juiste borstel te gebruiken kun je weer meer krul bundels creëren.

Wat ook een borstel is die handig is om te gebruiken bij krullen is de scalp borstel. Oftewel hoofdmassage borstel. Het heeft wel een ander doel dan een stylingsborstel. Je kunt hiermee je hoofdhuid beter schoonmaken wanneer je een shampoo of een scrub gebruikt. Ideaal wanneer last hebt van bijvoorbeeld build-up.(product opstapeling)
Of om te gebruiken voor een hoofdmassage om de bloedsomloop te stimuleren, en daarmee de haargroei te bevorderen.

Welke borstels zijn er voor krullend haar?

Om te ontwarren heb je:

De tangle teezer

Dit is wel een van de bekende haarborstels. Het is geen type borstel maar een merk naam. Ze zijn speciaal ontworpen om pijnloos te ontklitten en voorkomen dat het haar beschadigd. Er zitten geen bolletjes op de pinnen. De specifieke vorm van de borstel zorgt ook nog eens voor een ontspannen hoofdmassage en dit stimuleert dan ook weer de haargroei. De borstel kan je zowel onder de douche als tijdens de styling gebruiken.

Wet detangling brush

Een wet detangling brush, is zoals de naam al zegt een borstel om je haar nat te ontwarren. De schubbenlaag van nat haar is heel gevoelig en kan daardoor snel beschadigen. Deze borstel voorkomt dat. Het is een plastic borstel met flexibele pinnen die vaak ook nog wijder uit elkaar gezet kunnen worden. Zeker in combinatie met een conditioner glijdt deze borstel heel makkelijk door je haar heen en maakt het ontklitten makkelijk en pijnloos.
Hij is waterdicht en je kunt hem makkelijk schoonmaken doordat de banen in de borstel los van elkaar zitten.

Denman borstel

Dit is eigenlijk de meest bekende borstel voor krullend haar. Denman is echter een merknaam en het is daarom geen type borstel. De denman brush waar alle krullenbollen het over hebben is in twee varianten te verkrijgen. Namelijk een D3 of D4. Het verschil tussen beide modellen is het verschil in aantal rijen in de borstel.
De D3 heeft 7 rijen, waardoor je dus grovere krullend kunt creёren.
De D4 heeft 9 rijen, waardoor je wat fijnere krullen kunt creëren.

Deze lichtgewicht plastic borstel heeft geen bolletjes op de pinnen wat zorgt voor een sterkere krul definitie. Daarnaast is de borstel makkelijk uit elkaar te halen. Dat is handig om hem schoon te maken maar geeft ook mogelijkheid om je krullen grover te maken, door rijen eruit te halen.

Kammen

Grove kam

Een grove kam is een kam waarbij de pinnen breed uit elkaar staan. Je kunt hiermee makkelijk je haar ontwarren zonder het te beschadigen. Dit zal met een fijnere kam sneller gebeuren. Hiermee zal je haar ook sneller gaan pluizen.  Er zijn grove kammen te verkrijgen met of zonder handvat.

Afro kam

Een afro kam gebruik je om bovenop je haar meer volume te krijgen. De hoge en smalle kam zet je bij de haaraanzet en lift dan je haar omhoog. Eventueel voor meer volume zou je CG volumepoeder of zeezout haarspray hierbij kunnen gebruiken.

Comments are disabled.