Populaire oliën voor je krullen

Wanneer je als krullenbol op zoek bent naar producten, kan een goede olie niet ontbreken. Naast de reinigende shampoos en de stylingsproducten kan een olie een goede toevoeging zijn.

Maar waar begin je dan? Want er zijn een heleboel soorten oliën, maar niet alle olie is geschikt voor je haar. En zelfs bij de soorten die wel geschikt zijn voor krullend haar zal niet alles bij jouw haartype passen.

Waarom je een olie in je haarroutine zou kunnen gebruiken?

Een olie kun je op verschillende manieren toevoegen aan je haarroutine. De verschillende oliën hebben ook andere kwaliteiten en effect op het haar. De voornaamste werking die de olie kan hebben op je krullen is:

 • Voeden
 • Beschermen

Daarnaast is het niet alleen goed voor je haar, maar ook voor je hoofdhuid! We vertellen straks meer over het verschil van een sealende en een penetrerende olie.

Wanneer je een olie wilt toevoegen kun je kiezen uit een pure olie of een commerciële olie. Pure olie bevat geen proteïne. Bij een commerciële olie wordt de olie gemengd. Dit betekend dat het een combinatie is en dus wel proteïne kan bevatten.

Daarnaast heb je nog essentiële olie. (ook wel etherische olie genoemd). Ook deze kunnen een krachtig hulpmiddel zijn omdat zij voornamelijk uit planten komt. Deze worden dan ook vaak gebruikt om zowel haar- als hoofdhuidproblemen op te lossen. Dit is vooral te danken aan de verzachtende, hydraterende en ontstekingsremmende werking van deze oliën. Daarnaast zijn ze erg geconcentreerd waardoor je weinig product nodig hebt voor het gewenste effect.

Populaire oliën voor krullen

Een aantal bekende en populaire oliën zijn onder andere kokosolie, arganolie, castorolie en rozemarijnolie.

Hieronder een overzicht van het effect dat deze oliën op je haar en hoofdhuid kunnen hebben.

1. Kokosolie

Kokosolie is zowel een penetrerende- als een sealende olie. Dit betekent dat het een olie is die door de haarschacht kan doordringen, maar daarnaast ook een laagje op het haar achterlaat. Op deze manier kan de olie je haar van binnenuit voeden en beschermen.

Eigenschappen van kokosolie:

 • Bevat natuurlijke vetzuren
 • Antibacteriële werking
 • Ontstekingsremmende werking
 • Natuurlijk remedie tegen een droge hoofdhuid

Kokosolie kun je dus op verschillende manieren gebruiken voor je krullen. Zo kun je het gebruiken als deep conditioner (masker), maar ook voor de hoofdhuid om roos tegen te gaan.

Let wel op; niet elk haar reageert goed op kokosolie. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan kun je het altijd vermengen met een andere olie.

2. Castorolie

Castorolie wordt niet voor niks wonderolie genoemd. Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij verschillende haar en hoofdhuidproblemen. De effecten die castorolie op je krullen kan hebben zijn de volgende.

 • Het haar versterken
 • Haargroei stimuleren
 • Droge hoofdhuid en haar verhelpen
 • Glans geven

Deze zware olie is rijk aan vetzuren en werkt het beste op nat haar. Heb je een lage porositeit? Dan kun je beter geen castorolie gebruiken. Deze olie sealt het haar en wanneer je een lage porositeit hebt dringt moisture al moeilijk het haar binnen. Heb je juist hoog poreus haar? Dan is deze olie vooral handig bij de LCO-methode.

3. Arganolie

Arganolie is een ideale olie wanneer je last hebt van pluizend haar. Het is een beschermende olie door de aanwezige vetzuren en sealt het haar. Daarnaast bevat arganolie vitamine E, dit is een antioxidant die de haargroei bevordert en je haar gezond houdt. Een aantal voordelen van arganolie op een rijtje:

 • Stimuleert en bevordert de haargroei
 • Verminderd haaruitval
 • Herstelt beschadigd haar
 • Hydrateert het haar
 • Verminderd pluis.
 • Werkt als heat protector

Heb je dun haar en wil je arganolie gebruiken? Dan kun je deze het beste wel uitspoelen na het aanbrengen. Heb je dikker haar dan is dit niet perse nodig.

4. Rozemarijnolie

Deze olie staat vooral bekend als de olie die niet alleen de haargroei bevordert, maar haaruitval ook tegen kan gaan. Daarnaast wordt de olie vaak gebruikt bij hoofdhuid problemen als roos en schilfers.

Wil jij de olie inzetten om de haargroei te bevorderen? Gebruik deze dan 2 tot 3 keer per week om de hoofdhuid mee in te masseren. Laat vervolgens een uurtje intrekken voordat je je haar gaat wassen.

Regelmatig krijgen wij de volgende vragen:

 • Wat is het verschil tussen gewone castorolie en Jamaican black castor olie?
 • Ik vind castorolie te zwaar, is er een andere olie die ik zou kunnen gebruiken?

Lees verder voor het antwoord op deze vragen.

Wat is het verschil tussen gewone castorolie en Jamaican black Castor olie?

Beide zijn afkomstig van de ricinusplant en worden al eeuwenlang gebruikt voor zowel huid als haar. De bonen van deze plant worden geperst en hier wordt castorolie uit gewonnen. Het grote verschil is dat deze bonen bij black castor olie eerst worden geroosterd. Dit verklaard ook waarom deze olie donkerder is van kleur. Beide versies van deze olie bevatten veel nuttige vitamines en mineralen voor huid en haar. Welke van de twee je kiest is dan ook voornamelijk gebaseerd op persoonlijke voorkeur.

Toch wordt bij het gebruik van castorolie voor krullend haar vaak gekozen voor de Jamaican black castorolie. De reden hiervan is als volgt. Bij black Castor olie worden de bonen eerst geroosterd waardoor ze asdeeltjes bevatten. Deze asdeeltjes hebben een hogere Ph-waarde en kunnen de poriën van je huid (en hoofdhuid) openen, zuiveren en hydrateren.

Ook wordt er verondersteld dat de as in de black Castor variant meer volume in het haar brengt doordat het een verdikkend effect op de haarvezels heeft  en er een dun laagje om het haar wordt gevormd.

Anderen zweren juist bij koudgeperste variant van de olie omdat er na het roosteren minder voedingswaarde over zou blijven. Dit is niet wetenschappelijk bewezen. De donkere Castor olie zal dus even goed hydrateren en verzorgen.

Wat is het verschil tussen een sealende en penetrerende olie en wanneer gebruik je welke?

Eigenlijk zeggen de woorden het al, een penetrerende olie dringt door in het haar om het te voeden. Een sealende olie geeft een laagje over het haar om zo aangebrachte voeding in het haar te sluiten. Daarnaast heb je verschillende oliën die een sealend effect hebben, maar toch ook een beetje in het haar penetreren.

Hier een aantal in een overzicht.

Penetrerende oliën zijn onder andere:

 • Monoï olie
 • Kokosolie
 • Zonnebloemolie

Sealende oliën die ook een beetje penetreren zijn onder andere:

 • Avocado olie
 • Argan olie
 • Olijfolie
 • Amandelolie

Sealende olie:

 • Jojoba olie
 • Castor olie

Wanneer gebruik je dan een sealende olie en wanneer een penetrerende olie? Een penetrerende olie is uitermate geschikt als masker of voor de LOC methode. Een sealende olie kun je gebruiken voor de LCO methode, waarbij je Liquid en Cremé in het haar sealt met de Olie.

Wil je echt weten welke olie het beste uit jouw krullen kan halen? Probeer het gewoon eens uit!

Comments are disabled.