Het effect van hormonen op je krullen en tips om hiermee om te gaan.

Krullend haar kan een zegen en een vloek zijn. Het kan prachtig zijn wanneer het goed wordt verzorgd, maar het kan ook een bron van frustratie zijn als het niet goed wordt behandeld. Een factor die vaak wordt vergeten bij het bepalen van de juiste verzorging van krullend haar is het effect van hormonen. Hormonen kunnen namelijk invloed hebben op de structuur en het uiterlijk van je krullen. In deze blog leer je meer over het effect van hormonen op je krullen en geven we tips om hiermee om te gaan.

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn chemische stoffen die door het lichaam worden geproduceerd en worden afgegeven aan de bloedbaan. Ze hebben invloed op verschillende processen in het lichaam, zoals de stofwisseling, de groei en de voortplanting. Hormonen worden geproduceerd door verschillende klieren in het lichaam, zoals de schildklier, de hypofyse en de bijnieren.

Het effect van hormonen op je krullen

Hormonen kunnen invloed hebben op de structuur en het uiterlijk van je krullen. Een hormoon genaamd cortisol, dat wordt geproduceerd door de bijnieren, kan bijvoorbeeld de elasticiteit van je haar beïnvloeden. Als de cortisolspiegel in je lichaam te hoog is, kan dit leiden tot beschadigd en broos haar.

Een ander hormoon dat van invloed kan zijn op je krullen is oestrogeen. Oestrogeen kan de haargroei bevorderen en kan ook de textuur van je haar veranderen. Tijdens de zwangerschap, wanneer de oestrogeenspiegel hoog is, kan het haar van vrouwen voller en dikker worden. Na de bevalling kan het haar echter weer dunner worden.

Hoe om te gaan met hormonale veranderingen

Nu je weet dat hormonen invloed kunnen hebben op je krullen, vraag je je misschien af hoe je hiermee om kunt gaan. Hier zijn enkele tips:

  1. Wees bewust van hormonale veranderingen in je lichaam. Als je bijvoorbeeld merkt dat je haar dunner wordt na de bevalling, weet dan dat dit tijdelijk is en dat je haar weer dikker zal worden.
  2. Pas je haarverzorgingsroutine aan op basis van hormonale veranderingen. Als je merkt dat je haar droger en brozer wordt, gebruik dan hydraterende producten en vermijd het gebruik van hitte.
  3. Praat met je huisarts als je denkt dat hormonale veranderingen een grote invloed hebben op je haar. Zij kunnen je doorverwijzen naar een specialist die je verder kan helpen.
  4. Eet gezond en zorg voor voldoende vitamines en mineralen. Een gezond dieet kan helpen om de hormoonspiegel in je lichaam in balans te houden.

Haarverzorgingtips voor krullen op basis van hormonale veranderingen

  1. Pas je haarverzorgingsroutine aan op basis van hormonale veranderingen. Als je merkt dat je haar droger en brozer wordt, gebruik dan hydraterende producten zoals leave-in conditioners en maskers en vermijd het gebruik van hitte. Als je haar dunner wordt, vermijd dan het gebruik van zware stylingproducten en borstel je haar niet te hard.
  2. Kies de juiste producten. Kies producten die speciaal zijn ontworpen voor krullend haar en die geen agressieve ingrediënten bevatten zoals sulfaten, siliconen en alcohol. Deze ingrediënten kunnen je krullen beschadigen en uitdrogen. Kies in plaats daarvan voor producten die natuurlijke ingrediënten bevatten zoals aloë vera, jojoba-olie en sheaboter.
  3. Bescherm je haar tegen hitte. Hitte kan je krullen beschadigen en uitdrogen, dus vermijd het gebruik van föhns, krultangen en stijltangen. Als je toch hitte wilt gebruiken, gebruik dan een hittebeschermer om je haar te beschermen.
  4. Eet gezond en zorg voor voldoende vitamines en mineralen. Een gezond dieet kan helpen om de hormoonspiegel in je lichaam in balans te houden en je haar gezond te houden. Eet bijvoorbeeld voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B en C, zink en ijzer, zoals groene bladgroenten, citrusvruchten, bonen, noten en zaden.
  5. Raadpleeg een specialist. Als je haarproblemen blijft ervaren, zelfs na het aanpassen van je haarverzorgingsroutine en dieet, raadpleeg dan een specialist. Zij kunnen je doorverwijzen naar een dermatoloog of tricholoog die je kan helpen bij het identificeren van de oorzaak van je haarproblemen en de juiste behandeling kan voorschrijven.

In conclusie, het is belangrijk om je haarverzorgingsroutine aan te passen op basis van hormonale veranderingen om je krullen gezond en glanzend te houden. Kies de juiste producten, vermijd hitte, eet gezond en raadpleeg een specialist als je haarproblemen blijft ervaren. Met de juiste haarverzorgingstips kun je het effect van hormonen op je krullen verminderen en genieten van gezond en mooi haar.

Verwen je krullen met een treatment!

Als je last hebt van hormonale veranderingen en dat terug ziet bij je krullen dan is het goed om een treatment te nemen bij ons. Wij hebben bijvoorbeeld een SPA Recover behandeling en is. Geef ons duidelijk aan wat je problemen zijn en wij passen onze behandelingen en producten aan op jouw  krullen wat ze nodig hebben.

Comments are disabled.