Wat is de CG Methode?

cg methode

De CG methode staat voor de Curly Girl Methode. De CG methode is bedacht door Lorraine Massey. In 1999 heeft Lorraine het boek ‘The Curly Girl Handbook’ gelanceerd.

 

Je hebt waarschijnlijk al allerlei producten geprobeerd van verschillende merken, maar niets werkt voor jouw krullen. Je krullen zijn pluizig en eigenlijk weet je niet zo goed wat je er aan kan doen. Herken je dit? Dan is de CG methode iets voor jou!

 

De CG Methode is een verzorgingsmethode speciaal voor iedereen met krullend haar. Het maakt niet uit wat je krultype is: van slag tot de sterkere krultypes, iedereen kan met de CG methode beginnen.

 

De CG Methode geeft je richtlijnen over wat voor krultype je hebt, welke verzorging daar bij past en hoe je die gebruikt. Je gaat terug naar je natuurlijke krullen, en gaat er alles uit halen zodat jij weer van je krullen gaat houden!

Hoe werkt de CG Methode?

Als je start met de CG Methode ga je alleen nog maar CG methode producten gebruiken. Deze producten zijn allemaal vrij van slechte ingrediënten zoals sulfaten, minerale oliën, siliconen,en uitdrogende alcohol.

Deze ingrediënten ga je binnen de CG Methode vermijden omdat ze kunnen zorgen voor het uitdrogen, het laten verdwijnen en beschadigen van je krullen.

Naast het gebruik van de juiste verzorging ga je ook leren hoe je je krullen op de juiste manier kan wassen, verzorgen en stylen en welke accessoires daar goed bij passen.

 

Hoe start ik met de CG Methode?

Hoe kun je het beste beginnen met de CG methode? Dat gaan we je in een aantal stappen uitleggen. Het is eerst van belang om je haar eigenschappen te bepalen en op basis daarvan kun je de juiste haarverzorgingsproducten kiezen.

 

Hoe bepaal ik mijn haar eigenschappen?

Voordat je start met de methode is het van belang dat je je haar eigenschappen gaat achterhalen. Waarom? Omdat je haar eigenschappen je een goed beeld kunnen geven over de status van je haar en welke verzorging daar passend bij is.

Met welke CG Methode producten kan ik starten binnen de CG Methode?

Het is van belang dat je start met een bepaalde basis van producten. Naast dat het daarvoor voor jou duidelijker is heb je niet direct teveel in huis en kan je je krullen goed laten wennen aan de producten die passen binnen de CG methode.

Als je start met de Methode, is het handig om de volgende producten in huis te halen:

1. Final-wash shampoo
2. Shampoo
3. Conditioner
4. Masker (oftewel, deep conditioner
5. Leave-in conditioner
6. Gel

 

Stappenplan: De eerste keer wassen met de CG Methode

Voordat je verder leest, is het handig om onderscheid te maken in 2 dingen. Namelijk, de eerste wasbeurt en de wasbeurten die daarop volgen. Bij je allereerste keer wassen met de CG methode gebruik je een final wash shampoo. Die shampoo kun je het beste bewaren, het advies is namelijk om ongeveer 1 keer per maand een final wash te herhalen. Hierover komen we zo verder op terug.

 

Stap 1: Final Wash

Voordat je start met de CG methode doe je eenmalig een wasbeurt met een final-wash. De final-wash is een shampoo die oud vuil en oude restjes goed uit je haar kan halen omdat het een sulfaat bevat. De final-wash is daarom dan ook niet CG! Je gebruikt hem alleen voordat je start met de CG Methode (je eerste keer wassen).

Let op! Bewaar de final wash wel. Je kan hem nogmaals gebruiken als je je haar regelmatig verft of als je een keer een niet-cg artikel hebt gebruikt. Ook is het advies om een final wash ongeveer eens per maand te herhalen. Dit omdat een cg shampoo mild reinigt omdat het geen sulfalten bevat (sulflaten hebben de reinigende werking in producten), hierdoor kun je na een tijd last krijgen van build-up (ophoping van productresten) in het haar. Dit lijkt wat op roos, en kan ook dezelfde klachten veroorzaken. Met een final wash kun je de build-up verwijderen.

 

Gebruik na het wassen van je haar altijd een microvezel handdoek, een hydrofiele doek of een 100% katoenen t-shirt om je haar te drogen. Dit zal ervoor zorgen dat je haar niet te snel droog word, wat belangrijk is bij het aanbrengen van de volgende stap.

Stap 2: Conditioner of masker (deep conditioner)

Heb je de final wash shampoo geheel uit gespoeld? Dan kan je vervolgens de conditioner of masker aanbrengen op je haar. Je hoeft de aanzet van je haar niet te bedekken, focus je echt op de haarlengtes. Een conditioner laat je even intrekken en spoel je weer uit. Wanneer je een masker gebruikt laat het dan ongeveer 10-30 minuten intrekken en spoel het vervolgens geheel uit.

 

Spoel altijd na met koud water, dit omdat je met het wassen de haarschubben opent. Wanneer je afsluit met koud water, sluit je de haarschubben weer. Dit zal zorgen voor minder pluizig en meer glanzend haar.

Stap 3: Leave-in conditioner of een mousse

Met een leave-in conditioner vorm je een basis voor je haar. De leave-in conditioner kan je laten intrekken. Het beschermt je haar en zorgt voor extra hydratatie. Breng een klein beetje van de leave-in aan op kletsnat haar. Dit doe je door lagen te vormen in het haar. Je begint met de onderste laag en werkt zo door naar boven. Hierdoor voorkom je dat je delen van het haar gaat vergeten. Per laag gebruik je ongeveer een euromunt stuk aan leave-in conditioner. Kam met je vingers door je haar en schud de krullen aan het eind door of gebruik hierbij een Denman borstel.

 

Zie hier een voorbeeld van een Denman borstel

 

denman brush cg methode

 

Nadat je alle lagen hebt gehad, knijp je met een micovezel handdoek het meeste vocht uit het haar, door onderaan je haar omhoog te knijpen.

 

Is een leave-in conditioner nou veel te zwaar voor jou haar, omdat je bijv fijn en weinig haar hebt. Of omdat je haar te zwaar is en snel uitzakt? Dan zou je ook ipv een leave-in conditioner, een mousse kunnen gebruiken. Hierdoor zullen jou krullen meer stevigheid krijgen en mooier in vorm blijven.

Stap 4: Gel

Nu kan je aan de slag gaan met het stylen van je haar. Een gel gebruiken klinkt misschien gek. Maar een gel is perfect om je krullen in model te houden en pluis te verminderen. Voor de meeste vrouwen met krullen die de CG Methode volgen is dit echt een onmisbaar! Want wist je dat je met een gel een soort “bescherm’’ laagje om je haar legt? Dat zorgt ervoor dat je krullen goed blijven zitten gedurende de dagen die volgen na je wasdag. Daarnaast voorkomt het ook pluizig haar.

 

Breng een laagje gel aan op je handen, ter grote van ongeveer een euromunt stuk(afhankelijk van jouw hoeveelheid haar)

Stap 5: Drogen

Het is nu tijd om je haar te laten drogen. Dit kan je doen door het aan de lucht te laten drogen of door gebruik te maken van een speciale fohn voor krullend haar. Met een fohn met diffuser zal je minder pluis ervaren en zal je haar na het drogen mooier in model blijven. Doe dit op deze manier:

Zet de fohn op de warmste stand en ga met de fohn langs het haar, raak hierbij het haar niet aan! Door de warme stand van de fohn en het laagje gel in je haar krijg je een hard laagje(cast) het beschermlaagje voor je krullen! Wanneer je een cast in je haar hebt, zet je fohn op de minst warme stand gaat dan rustig met de fohn vanaf de onderkant omhoog en houd de fohn een aantal seconden vast. Doe dit in het gehele haar, zorg ervoor dat je op de kop gaat staan en je hoofd naar links en rechts beweegt.

Stap 6: Olie

Heb je cast in je haar? (voel je een harder laagje) dan kan je een klein beetje olie gebruiken om dit er uit te knijpen. Dit noem je ook wel scrunchen. Dit kan met een 100% olie, zoals jojoba olie.
Let op! Gebruik geen olie als jij fijn haar hebt, gebruik dan een lichtere gel waarbij je de cast met je handen kunt uitknijpen.

 

Heb je alle bovenstaande stappen doorgelopen? Congrats! Want dan ben je nu officieel gestart met de CG Methode! Hoe nu verder? Laat je krullen goed wennen aan de nieuwe producten het heeft echt even de tijd nodig. Je zult zien, hoe langer je bezig bent des te meer krullen er tot leven gaan komen!
Je kan een aantal dagen wachten voordat je het weer gaat wassen. Het advies is om 1 a 2x per week je haar te gaan wassen.

Refreshen de dagen na je wasbeurt

Hoe de dagen na je wasbeurt? Dat is ook heel belangrijk.
Je kan slapen met een hoge staart (pineapple) om ervoor te zorgen dat je in je slaap zo weinig mogelijk wrijving krijgt in je haar. Heb je nu heel veel haar, dan kun je ook een satijnen kussensloop of een satijnen bonnet(een satijnen mutsje) gebruiken.
Maak je haar de volgende ochtend wat vochtig met een vernevelaar of plantenspuit. Gebruik daarna weer een klein beetje gel door het goed te verdelen over je handen en het in de “praying hands” door je haar te wrijven. Knijp je krullen dan weer in model en fohn het droog of laat het aan de lucht drogen!

Comments are disabled.